top of page

Lapin Metsämuseo on ylpeänä mukana valtakunnallisessa Museohaasteessa. Museohaaste on uudenlainen ja iloinen tapa lähestyä museoa vapaalla tyylillä. Museohaaste innostaa vierailemaan museossa ja inspiroitumaan museosta haluamallaan tavalla.

@lapinmetsamuseo #lapinmetsamuseo


Museohaaste innostaa taiteiden, tieteen, tekniikan, muotoilun, luonnon, musiikin arkkitehtuurin ja historian pariin! Haaste on hauska tapa tutustua museoihin, olit sitten museonoviisi tai pitkän linjan museofani.


Museohaaste esittelee 50 erilaista tapaa lähestyä tuttuja ja tuntemattomia museoita. Haasteita voi suorittaa monta samalla museovierailulla tai halutessaan aina vain yhden haasteen museovierailua kohden. 


Museohaasteen suorittajalle hyväksi kaveriksi sopii Museokortti. Museokortti (69 €) on vuoden mittainen pääsylippu 280 museokohteeseen Ahvenanmaalta Inariin. Aina voi myös tutustua maan kymmeniin ilmaismuseoihin. Monet museot myös järjestävät tasaisin väliajoin päiviä ja tapahtumia, jolloin sisäänpääsy museoon on ilmainen.


Museohaaste on saanut innoituksensa kirjastojen mainiosta lukuhaasteesta. Museohaasteen toteutuksesta vastaa Museokortti. Haaste on kehitetty yhteistyössä Metropolian Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

Kuinka osallistua Museohaasteeseen?

Voit ladata tai tulostaa haastelomakkeen pdf-version itsellesi. Tai ladata tai kopioida googlesheets haastelomaketiedoston


1. Kuka tahansa voi osallistua 


Museohaasteen tarkoituksena on innostaa vierailemaan erilaisissa museoissa! Olit sitten museonoviisi tai pitkän linjan museofani, olet tervetullut tarttumaan Museohaasteeseen! Museoista löytyy jokaiselle jotakin: voit sukeltaa taiteiden, tieteen, tekniikan, muotoilun, luonnon, musiikin arkkitehtuurin ja historian pariin! 


Haasteen avuksi voit hankkia oman Museokortin (69 €), jonka kanssa on helppo pistäytyä museoissa, vaikka joka päivä! Halutessasi voit myös päättää tutustua maan kymmeniin ilmaismuseoihin. Monet museot myös järjestävät tasaisin väliajoin päiviä ja tapahtumia, jolloin sisäänpääsy museoon on ilmaine


2. Tyyli on vapaa


Museohaastetta ei tarvitse suorittaa listan mukaisessa järjestyksessä. Haasteeseen voi tarttua missä vaiheessa vuotta tahansa. 


Voit päättää suorittaa vain yhden haasteen per museokäynti tai ruksia monta haastetta listalta samalla käynnillä. Jos jokin haasteista ei vain kerta kaikkiaan inspiroi, voit jättää sen välistä. Voit toteuttaa sen sijaan vaikka jonkin muista haasteista kahteen kertaan!


3. Jaa kokemuksesi – somessa tai kavereiden kanssa


Jaa Museohaaste-kokemuksiasi ja seuraa muiden haasteiden toteutumista somessa tunnuksella #museohaaste. Voit myös liittyä Museot, näyttelyt ja Museokortti Facebook-ryhmään tai haasta kaverisi mukaan. Museohaastetta on hauska suorittaa seurassa ja museot mitä parhaimpia treffipaikkoja!


Museokortti jakaa ja palkitsee joka kuukausi parhaat Instagram-kuvat, jotka on merkitty molemmilla tunnuksilla: #museohaaste #museokortti. Kuvakilpailun ohjeet: museot.fi/museohaastekilpailu


4. Mistä tietoa museoista?


Museot.fi on suomalaisten museoiden yhteinen kotisivu, josta löydät tiedot museoista, näyttelyistä ja tapahtumista. Kategorioiden ja hakutoimintojen avulla voit hakea helposti eri teemaisia museosisältöjä omalta paikkakunnaltasi. Missä tahansa oletkin, karttatoiminto kertoo nopeasti mistä lähimmät museot löytyvät. Voit kysellä vinkkejä myös museoiden henkilökunnalta!


Museohaasteet 2019


Jaa ja seuraa muiden haasteita somessa #museohaaste. Merkitse aina julkaisuun kuinka monta haastetta olet julkaisuhetkellä jo suorittanut (esim. 6/50). Kuinka monta haastetta ehdit tehdä vuodessa?


1. Käy museossa tai näyttelyssä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi.


2. Ota yhteisselfie taiteilijan omakuvan kanssa. Jaa halutessasi kuva tunnuksella #museohaaste.


3. Käy museossa, joka on erikoistunut yhteen aiheeseen. Suomen erikoismuseoiden aiheita ovat mm. jääkiekko, nahka, posti, teatteri, vakoilu ja kulta.


4. Haasta tuttavasi mukaan museohaasteeseen ja käykää yhdessä museossa! Voit heittää haasteen myös somessa jakamalla linkin museot.fi/museohaaste ja merkitsemällä ystäväsi julkaisuusi.


5. Vieraile vaatteita tai käsityöperinnettä esittelevässä näyttelyssä.


6. Etsi taideteos, historiallinen valokuva tai esine, joka kuvastaa sinulle tärkeitä arvoja. Jaa halutessasi kuva tunnuksella #museohaaste.


7. Käy museossa lasten seurassa tai kokeile yhtä Museopuuha-tehtävistä osoitteessa museot.fi/lapsille.


8. Tutustu Suomen sotahistoriaan museossa.


9. Vieraile museossa samalla musiikkia kuulokkeista kuunnellen tai nauti muulla tavalla musiikista museossa.


10. Näe teos tai näyttely, jossa käsitellään ilmastonmuutosta.


11. Istu kymmeneksi minuutiksi alas ja kirjoita ylös viimeisimmän museokäyntisi herättämiä ajatuksia. Jaa halutessasi teksti somessa tunnuksella #museohaaste.


12. Bongaa museoista kaikki neljä elemettiä maa, ilma, vesi ja tuli.


13. Seikkaile historiallisessa linnassa.


14. Löydä seuraava vierailukohteesi Museo-lehdestä tai kysy vinkki museossa työskentelevältä henkilöltä.


15. Vieraile näyttelyssä, jonka nimessä on adjektiivi.


16. Tutustu museossa tieteiden tai tekniikan ihmeelliseen maailmaan.


17. Perehdy elokuvaan, dokumenttiin tai kirjaan, joka syventää tietämystäsi näyttelyn teemasta tai taiteilijasta.


18. Etsi näyttely tai teos, joka vaikuttaa tunteisiisi: herättää sinussa esimerkiksi surua, iloa, haikeutta, saa nauramaan tai vihastuttaa.


19. Luo näyttelystä inspiroituneena oma teos: esimerkiksi valokuva, teksti tai piirros. Jaa halutessasi teos tunnuksella #museohaaste.


20. Vieraile näyttelyssä tai museossa, jonka normaalisti jättäisit väliin.


21. Etsi museoista teos tai esine, joka on tehty syntymävuotenasi.


22. Tutustu oman kotipaikkakuntasi historiaan museossa.


23. Kulje vähintään kahden näyttelysalin läpi osoittaen jatkuvasti katseesi kohdetta eteen ojennetun kätesi etusormella.


24. Vieraile museossa muualla kuin kotiseudullasi.


25. Etsi museoista taideteos, jonka voit voit kokea ainakin kahdella aistilla.


26. Tutustu merkkihenkilön kotimuseoon.


27. Vieraile museossa, joka sijaitsee luonnon helmassa.


28. Ota kuva museosta ulkoa. Jaa halutessasi kuva tunnuksella #museohaaste.


29. Tutustu museossa yli tuhat vuotta vanhaan esineeseen tai paikkaan.


30. Pyydä museovierailulle mukaan tuttava, joka ei yleensä käy museoissa.


31. Vieraile näyttelyssä, jossa on mukana liikkuvaa kuvaa. Katso teos tai tallenne kokonaan alusta loppuun.


32. Osallistu opastukselle.


33. Vieraile museossa, joka on avattu viimeisen 10 vuoden sisällä.


34. Koe taidetta, johon saa koskea tai sukeltaa sen sisään.


35. Osallistu museossa työpajaan. Jaa halutessasi kuva luomuksestasi tunnuksella #museohaaste.


36. Suorita samassa museossa viisi eri haastetta. 


37. Etsi museoista käyttöesine, joka on sinulle tuttu omasta arjestasi.


38. Vietä sadepäivää museossa.


39. Osallistu museossa järjestettävään tapahtumaan esim. tapahtumapäivä, konsertti, teatteriesitys, taiteilijatapaaminen.


40. Etsi lempieläimesi museosta. Jaa halutessasi kuva eläimestä tunnuksella #museohaaste.


41. Ota selvää museon rakennuksesta ja sen arkkitehdista ennen museovierailua.


42. Etsi museosta asu, johon haluaisit pukeutua seuraavan kerran, kun menet juhliin. Asu voi löytyä myös maalauksesta tai valokuvasta.


43. Kierrä näyttely "nahkakiikarit" silmillä. Nahkakiikarit saat muodostamalla molemman käden peukalolla ja etusormella ympyrät ja nostamalla ne silmillesi.


44. Vieraile talomuseossa tai kotimuseossa tutustumassa entisajan elämään.


45. Matkaa liikennevälineitä esittelevään museoon.


46. Tunnelmoi joulua museon joulutapahtumassa tai joulunäyttelyssä.


47. Vaihda pari sanaa näyttelyssä tuntemattoman ihmisen kanssa. 


48. Etsi museoista teos tai historiallinen kuva, jossa kuvataan merta tai järvimaisemaa. Jaa halutessasi kuva löydöksestäsi tunnuksella #museohaaste


49. Vieraile kahdessa eri museossa yhden päivän aikana.


50. Keksi oma museohaaste ja toteuta se! Jaa halutessasi haaste tunnuksella #museohaaste tai lähetä se osoitteeseen viestinta@museot.fi.


コメント


bottom of page