top of page
KOE LAPIN METSÄMUSEO': Welcome

Tilaa kirja!

Tukkeja-tunturin-takaa-kirja.jpg

Tukkeja tunturin takaa 
- Luton peruuntunut autosavotta vuonna 1939 ja muita hankkeita

 

Lapin Metsämuseoyhdistys ry:n ja Metsämiesten Säätiön kustantama kirja Suomen ensimmäisistä koneellisista tukkisavotoista ilmestyi 2009. 

 

Lapin metsien hakkuut siirtyivät 1900-luvun alkupuolella yhä kauemmaksi pääuittoväylien varsilta. Samalla jouduttiin keksimään puutavaran kuljetuksille uusia ratkaisuja.

 

Tukkeja tunturin takaa kertoo Lapin metsäyhtiöiden kolmesta puutavaran koneellisen kuljetuksen kokeilusta. Savukoskella toimi 1913–1916 Tulppion konesavotta eli Samperin savotta, jossa tukkeja kuljetettiin Amerikasta hankituilla raskailla höyryvetureilla. Sallan suurilla autosavotoilla 1934–1939 kehitettiin kuljetuskalustoa ja menetelmiä vaikeissa oloissa paremmin toimiviksi. 1939 Inariin Luttojoelle valmisteltiin suuri, 250 000 tukin hakkuutyömaa. Tarkoituksena oli kuljettaa puutavara autoilla talviteitä pitkin Saariselän yli Luirojoen uittoon. Hanke peruuntui talvisodan seurauksena.

 

Näiden kolmen erikoislaatuisen savotan historiaa ja maastosta yhä löytyviä jälkiä on tutkittu ja kuvattu kirjaan. Vanhojen ja uusien valokuvien sekä karttojen avulla esitellään tapahtumia ja kohteita. Pääpaino on aikaisemmin vähiten tutkitun Luton autosavotan kohdalla, mutta sekä Samperin savotasta että Sallan autiosavotoista esitetään uutta tietoa. 

 

Kirjaan on haastateltu hankkeessa mukana olleita veteraaneja, joille kesän 1939 vaiherikkaat tapahtumat Luttojoen erämaassa ovat jääneet pysyvästi mieleen. Nykyisin 84–95 -vuotiaat haastateltavat muistelevat kirjassa värikkäästi erikoislaatuisen työmaan tapahtumia.

 

Nykyisin eläkkeellä oleva kirjan kirjoittaja Olli Sandström teki työuransa Metsähallituksen palveluksessa Rovaniemellä.

 

170-sivuinen kovakantinen, sidottu kirja sisältää paljon upeita kuvia ja karttoja tekstin lomassa.

 

Kirjan hinta on 20 euroa + postikulut. Kirjaa saa myös Lapin Metsämuseolta museon ollessa avoinna.Tilaukset sähköpostitse metsamuseo(at)gmail.com tai puhelimella 040 53 600 80. 

bottom of page