top of page

Metsät ovat aina olleet enemmän kuin puita ja puusta tehtyjä tuotteita. Suomalaisessa metsässä on paljon tarinoita kerrottavaksi ja kuultavaksi!


Valmistuin keväällä 2019 Lapin ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Metsäalan lisäksi minulla on kokemusta matkailualalta, oppaantyöstä. Kesän työssä yhdistyvätkin kaksi intohimoani Suomen metsät sekä niiden saloihin opastaminen. Lapin Metsämuseo kertoo hyvin kuvailevasti Lapin metsätyön historiasta. Vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1900-luvun alusta. Nykyisin kahvilana ja infopisteenä toimiva rakennus oli aikoinaan metsäteknikon virkatalo. Se on rakennettu vuonna 1937. Kaikki rakennukset ovat avoimia museovieralijoille. Jokainen rakennus kertookin omaa tarinaansa. Kämppäjätkien sekä -emäntien elämä on jäänyt elämään rakennusten tunnelmaan sekä rakennuksien seinillä oleviin opastaulujen kertomuksiin.


Museokierroksen jälkeen useimmat museovieraat haluavat muistella kokemustaan kahvikupin ääressä. Nuoremmat vierailijat päivittelevät työn rankkuutta, ulkomaalaiset ihmettelevät suomalaisten sisukkuutta viettää pitkiä talvia savottakämpissä. Vanhemmat metsämiehet jäävät kierroksen jälkeen muistelemaan omia savottakokemuksiaan ja onnekseni mielellään niitä myös jakavat. Kesän aikana olenkin oppinut paljon Lapin ja Etelä-Suomenkin rankoista metsäsavotoista. Milloin on ollut rankkaa hevosten kanssa, milloin esimiesten ja joskus tyynyksi on kelpuutettu jopa kivi. Olipa tarina millainen tahansa, aina niitä täällä muistellaan hymyssä suin.  


Metsät ovat aina olleet enemmän kuin puita ja puusta tehtyjä tuotteita. Suomalaisessa metsässä on paljon tarinoita kerrottavaksi ja kuultavaksi! Tervetuloa Lapin Metsämuseoon näkemään ja kuuntelemaan metsän historian tarinoita!


-Tuija

Comentários


bottom of page