top of page
KOE LAPIN METSÄMUSEO': Welcome

MUSEON OPPAAT

Opaskuva_edited.jpg

Maria Nurmela

Marja_opaskuva.JPG

Marja Jalkanen

Minulla on aina ilo opastaa Lapin Metsämuseolla. Olen metsänhoitaja, matkaopas AT. Olen toiminut vuosia opastehtävissä.  Opastuskieleni suomen lisäksi ovat ranska, englanti ja ruotsi. Teemaopastukseeni kuuluu Hugo Sandberg – ura ja elämä.

miesjapoyta.jpg

Savotat, uitot, rahdinajo ja sahat tarjosivat tuhansille ihmisille työtä ja rahatuloa, mikä ilmeni Lapin vaurastumisena. Rahatuloilla rakennettiin komeampia taloja, uudistettiin maataloutta, perustettiin kansakouluja ja kirjastoja. Etenkin puutavarayhtiöiden keskuspaikaksimuodostunut Rovaniemi vaurastui ja vilkastui. Lapin väkiluku kasvoi, kun osa tänne metsätöihin hakeutuneesta väestöstä jäi maakuntaan pysyvästi.

 

Lapissa tehtiin monia metsäalaan liittyviä uraauurtavia kokeiluja ja keksintöjä, kuuluisimpana Suomen ensimmäinen yritys koneelliseen puunajoon Savukoskella vuosina 1913–1916. Tästä Hugo Richard Sandbergin ns. "Samperin savotasta" jäljelle jäänyt veturi on esillä Lapin Metsämuseolla.

 

Tuhannet ja taas tuhannet ihmiset saivat leipänsä Lapin savotoilta lähes sadan vuoden ajan. Käsityövaltaiselta jätkien ja tukkilaisten, kämppäemäntien ja talvisavotoiden ajalta jäljellä ovat enää tarinat, historialliset valokuvat, dokumentit ja jonkin verran esineistöä. Lapin Metsämuseo on olemassa juuri näiden tarinoiden kertomista varten.

bottom of page